Peter Svarre: Sociale medier skal ind på direktionsgangen

Peter Svarre, forfatter til den anmelderroste bog “Den Perfekte Storm – Læg kursen for virksomhedens strategi i de sociale medier” samt User Experience Director og social media lead hos In2media, interviewes om sociale medier.

Mens du skrev bogen Den Perfekte Storm fik du en erkendelse af, at sociale medier ikke kun omhandler kommunikation, men også kerneforretningen og organisationskulturen. Kan du give eksempler?

Især forlagsbranchen har været stærkt berørt af digitaliseringen, og kæmper med at omstille sig til et marked med ebøger, da alle i princippet nu kan udgive deres egne bøger. Det betyder, at branchen har været nødt til at redefinere det at være et forlag. Saxo Publish er et eksempel på en virksomhed, som har taget konsekvensen, og omlagt noget af kerneforretningen, så helt almindelige mennesker nu kan udgive deres egne ebøger.

Også det anerkendte leksikon, Encyclopedia Britannica, indså, at deres daværende forretningsmodel, hvor fx anerkendte professorer skrev indholdet, og produktet blev solgt dør-til-dør, var uddateret. De omlagde hele deres forretning, og fokuserer i dag på at lave undervisningsmateriale, apps osv. Hvis ikke de havde lavet de ændringer, havde de ikke været i business i dag.

Kommunikatører som facilitatorer

På samme måde står kommunikationsbranchen overfor nogle udfordringer i at omstille sig til et marked med sociale medier. For skal man skabe effektiv markedsføring via de sociale medier, er det i højere grad alle medarbejderne, og ikke bare kommunikationsafdelingen, der bør fortælle de gode historier om virksomhederne. Derfor kan kommunikationsafdelingerne i princippet blive overflødige, hvis ikke de påtager en anden funktion, hvor kommunikatørers rolle ændres til hyrder eller facilitatorer, som guider medarbejdere i, hvordan de bedst muligt kan kommunikere om virksomheden.

IT-Universitetet repræsenterer et godt eksempel på, hvordan kommunikatører kan gribe den udfordring an. De havde et ønske om, at få de studerende til at omtale universitetet mere på de sociale medier, men det hjalp ikke noget, når de studerende bare blev bedt om at kommunikere noget mere. I stedet tog de en fyr fra kommunikationsafdelingen, og placerede ham rent fysisk i studentercaféen, så han kunne gå ind i en mere tæt dialog med de studerende. Her kunne han bl.a. fortælle dem, at ITU faktisk lytter til hvad de studerende skriver på de sociale medier, og var dermed med til at skabe en kultur blandt de studerende, hvor de delte mere indhold på nettet.

Øget samarbejde på tværs af brancher

Står kommunikations- og reklamebureauerne ikke med lidt af en udfordring, hvis de skal forsøge at sælge en samlet løsning for både kerneforretning, organisationskultur og kommerciel kommunikation?

Jo, for normalt er det først når digitaliseringen for alvor rammer virksomhedernes kerneforretning, at det kommer forbi direktionsgangen. Ellers vurderer virksomhederne tit de sociale medier, som noget der har med kommunikation at gøre, og videresender måske tjansen til en student i marketingsafdelingen. I virkeligheden bør det tages meget mere alvorligt, da det pludselig kan få alvorlige konsekvenser for kerneforretningen.

Skal bureauerne sælge samlede løsninger, kunne det i princippet kræve change management-kompetencer, der normalt ikke falder under en kategori, som reklamebureauer udbyder. En løsning kunne være et tættere samarbejde mellem digitale bureauer og management-konsulenter, fra firmaer såsom McKinsey, selvom det endnu ikke er et samarbejde, der er tradition for.

Hos In2media, som er stærke i den digitale sfære, og hvor jeg bl.a. arbejder for at få de sociale medier ind på direktionsgangen hos kunderne, samarbejder vi i forvejen eksempelvis med Mensch, der er stærkere på klassisk branding og kommunikationsstrategi. Et andet bureau, Think Digital, laver fx udelukkende digitale strategier, men lader andre bureauer om at implementere dem. Så mange bureauer er i forvejen vant til at samarbejde.

Digitale strategier frem for kun Facebook

I hvilke områder indenfor reklamebranchens social media-salg oplever du størst fremgang, og hvad har kunderne sværest ved at forstå?

Det kunderne efterspørger mest, er typisk rene Facebook-indsatser. Ofte har de oprettet en Facebook-side til firmaet, og indser herefter, at der ikke rigtig sker noget. Derfor hyrer de firmaer såsom KOMFO til at hjælpe dem med at gå i dialog med kunderne.

Men skal virksomheder have størst effekt af de sociale medier, bør de i stedet lægge deres kræfter i at kombinere indsatserne, så både tv-reklamer, online annoncering og sociale medier bruges i sammenhæng. Og frem for kun at bruge Facebook, kunne indsatserne få større gennemslagskraft ved at lade de sociale medier blive en del af en større digital indsats.

Engang talte alle om Web 2.0, så blev det blogs, og så kom MySpace, og nu er det så Facebook. Hvad enten det er det ene eller det andet, så handler det om at gå i dialog og involvere sine brugere på et helt andet niveau end den envejskommunikation, som traditionel marketing har stået for. Derfor bør virksomhederne fokusere på digitale strategier, der går på tværs af medier, frem for bare én Facebook- eller én twitter-strategi.

Visioner og værdier kan igangsætte dialog

Er du enig i, at de sociale medier styrker betydningen af, at virksomheder har og lever efter visioner og værdier – ligesom fx Googles visioner om fri information til alle?

Jeg er af den opfattelse, at the business of business is business – at virksomheder primært skal sikre deres eksistensgrundlag ved at tjene penge. Men ét mål kan sagtens være at bruge visioner som udgangspunkt til at tjene penge, og deraf tvinge sig selv til at gå mere i dialog med kunderne på de sociale medier.

Google er først og fremmest så store i dag, fordi deres søgemaskine er bedre end de andre, men de har suppleret med en solid marketingsstrategi. Bl.a. har deres visioner været med til at sikre en høj grad af employer branding, og fået de ansatte til at yde en ekstra arbejdsindsats. Og så betyder det noget for deres lobbyarbejde, nu hvor de er blevet så store, at myndigheder og interessenter kan blive bekymrede for, om de har for meget magt. Så kan Googles fortælling om “don’t be evil” måske åbne nogle døre, selvom lige dén værdi i min optik måske er lidt meningsløs. Alle firmaer, der når en vis størrelse, kan ikke undgå at være onde. Hvis man vil være stor, kan man ikke undgå at træde nogle over tæerne.

Om bogen Den Perfekte Storm

den_perfekte_storm1

Sociale medier påvirker alle dele af din virksomhed – lige fra forretningen til kommunikationen og organisationen. Men ikke alle virksomheder påvirkes lige meget af de sociale mediers rasen. Nogle  befinder sig i stormens øje, hvor forretningsmodeller går til grunde og nye opstår, mens andre befinder sig i stormens periferi, hvor man kan sejle videre, som man altid har gjort.

I en bog krydret med personlige oplevelser og spændende danske og internationale cases fortæller Peter Svarre os, hvordan man navigerer virksomheden igennem den perfekte storm. Når du har læst denne bog vil du være i stand til at udvikle en digital og social strategi for virksomheden, som ikke tager udgangspunkt i teknologiske buzzwords, men i en unik forståelse for dine kunder, dit marked og dine produkter.

I bogen og på websiden www.denperfektestorm.dk får du adgang til en helt konkret strategimodel, som tager dig igennem processen for at udvikle virksomhedens strategi for sociale medier.

Se også Peter Svarres egen hjemmeside på www.petersvarre.dk.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply