Hurtiglæsnings-app til det du normalt ikke ville læse

Læste to bøger på to dage med Spritz. Her er dommen.

Har du prøvet, at være frustreret over ikke at være på forkant med den nyeste faglitteratur, eller bare godt kunne tænke dig, at have læst nogle af de klassiske – men lidt for tunge – værker? Så kan Spritz være din chance. Læser du kun for at slappe af med en god bog – eller har brug for at fordybe dig i den – så er app’en ikke for dig.

Ignorer de sure opstød
Frem for at lægge mig op af de mange sure opstød, om hvordan denne type app’s er med til at øge presset og stressniveauet for os selv, har jeg valgt at fokusere mest på, hvad app’en er god til. For ærlig talt, hvorfor bruge en masse tid på at kritisere noget, som man ikke vil bruge? Man forledes til at tro, at kritikerne er bange for, at de ikke selv kan følge med, mens alle os andre stikker af i vidensræset. Og det er efter min mening en klar overdramatisering over en lille app.

Hastighed på 250 ord i minuttet – lidt hurtigere end gennemsnittet for alm. læsning (kilde Huffinton Post):

Spritz-250wpm 2

Hastighed på 350 ord i minuttet:

Spritz-350wpm 2

Hastighed på 500 ord i minuttet:

Spritz-500wpm 2

Spritz introduceret
Der har været stor hype omkring Spritz-app’en lang tid inden, at den blev udgivet. Nu kan den fås til 25 kr. i Apples App store og til Google Android, og jeg har været spændt på at teste den af. Må blankt erkende, at trods app’ens svagheder, er jeg blevet glad for den.

App’en viser ét ord af gangen med en rød markering i ordet, så øjnene ikke behøver at bevæge sig, og hjernen meget hurtigt opfanger hvilke ord, der er tale om.

Kan du finde ud af at overføre ebøger til en Dropbox, kan du også nemt finde ud af Spritz. App’en kan åbne alle almindelige typer af ebogs-formater, PDF’er, websider, rå tekst – og du kan desuden copy-paste tekst over i app’en.

Man kan nemt swipe fingeren hen over skærmen for at skrue op og ned for tempoet, og klikke en enkelt gang, for at stoppe op, hvis du lige skal have overblik eller genlæse noget, der gik for hurtigt. Desuden kan du naturligvis scrolle op og ned, samt vælge kapitler.

Forsøget
Konkret valgte jeg to bøger med en hastighed på ca. 4-600 ord i minuttet. Det går stærkt, men det er jo også formålet med app’en, for hvis jeg ville nyde at læse en bog, ville jeg jo læse den som paperback, godt lænet tilbage i en strandstol. Læsningen foregik primært, mens jeg så småt var på vej i seng. Fandt det nemmere at tage mig sammen til at læse med app’en end ved almindelig læsning, da app’en holder en fænget med sine ord-animationer, uden at man behøver at anstrenge sig ret meget. Som en bonus faldt jeg desuden hurtigt i søvn efter den koncentrerede indsats. – Begge bøger tog kun 2-3 timer hver.

Romaner ryger lige ind
Jeg testede først en roman i Game of Thrones-serien, som var klart det nemmeste, for min hjerne at kapere med 5-650 ord i minuttet. Fornemmelser, stemninger og handlingen røg lige ind, så længe bogen er skrevet i et let tilgængeligt sprog, og så ordene danser. – Ligesom de fleste gode romaner jo gerne skulle være. Selvfølgelig glippede jeg jævnligt detaljer hist og her, men har ingen problemer med at redegøre for hovedtrækkene i handlingen. Prøvede herefter også de tre første kapitler af Ulysses – og det var en helt anden svær oplevelse – primært pga. de mange gamle engelske udtryk, og det afsindigt vanskelige tredje kapitel, som er noget af et tankemylder for viderekomne.

Faglitteratur er en smule sværere
Herefter læste jeg en faglitterær bog om branding, hvilket voldte mig betydeligt flere kvaler end romanen, men som dog var nemmere end Ulysses. Måtte derfor skrue tempoet ned til ca. 450 ord i minuttet. Men da bogen var skrevet nogenlunde underholdende, og ikke særligt informationstæt, som fx en matematikbog kan være det, fangede jeg alligevel de helt centrale dele af bogens budskaber. Og da det var mit formål med læsningen, virkede app’en perfekt til mit behov.

Generelle erfaringer:

  • Grafikken er fin og pædagogisk – brødteksten fader ud, når du klikker i gang, og man kan nemt trykke på skærmen for at stoppe op, og genlæse noget på siden
  • Det føles lidt ligesom at se fjernsyn med høj koncentration, dog med væsentlig mindre anstrengelse end normal boglæsning kræver
  • Man vænner sig hurtigt til hastigheden, selvom den kan virke voldsom til at starte med
  • Kommaer og punktummer stopper fint op, så man får naturlige afbræk med
  • Overblik forsvinder sommetider, særligt ved overskrifter og nye kapitler, hvor man med fordel bør stoppe op
  • Navne eller ord, som du aldrig eller sjældent har hørt før, er det sværeste at opfange
  • Når det går stærkt, sker der noget med ens hjerne, hvor ubevidstheden tager over, og man er i nuet
  • Man fanger tydeligt stemninger, følelser og bogens generelle budskab, men i mindre grad detaljer
  • Nydelsen af en god roman eller matematik-, fysik- og kemi-bøger, kan du godt glemme. Det handler om at kværne masser af tekst igennem på kort tid

Hvilke bøger passer app’en bedst til?
Kort fortalt, er app’en klart mest velegnet til at læse de bøger, som du ellers aldrig ville få læst uden app’ens hjælp. Jeg har masser af bøger, som jeg sandsynligvis ikke ville få læst, før jeg går på pension, hvis ikke det var for denne app. Fx gamle klassiske moppedrenge som Idioten eller andenrangs faglitterære bøger om kommunikation, branding og marketing, som ikke indeholder formler eller andet, der kræver stor fordybelse. På den måde, kan man være med på det nyeste, selvom detaljer går tabt. Jeg ville jo alligevel ikke have læst bøgerne, hvis ikke det var for app’en. Men de bedste og mest underholdende bøger, vil jeg stadig klart foretrække på god gammeldags papirform.

Sådan kommer du i gang
1) Hvis ikke du allerde har det, så få dig en Dropbox eller Google Drive, hvor du kan overføre dine bøger til.
2) Hent Spritz app’en på din smartphone
3) Inde i app’en, trykker du på “+”-tegnet, herefter på Dropbox, og til sidst vælger du din bog.

Mangler du ebøger at prøve af på, så er The Gutenberg Project’s 45.000 gratis ebøger et fantastisk sted at starte.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply