Lobbyisme giver enormt afkast i USA

Har du penge til overs, og overvejer om de skal sættes i aktier eller obligationer, skulle du måske i stedet overveje lobbyisme. For ifølge en opgørelse fra unitedrepublic.org er afkastet, også kaldet ROI – Return of Investment, af amerikansk lobbyisme enormt.

Til sammenligning sættes det gennemsnitlige afkast af de toneangivende aktier på Dow Jones-indekset på “små” 11 procent. Men alt efter hvilken branche, der er tale om, tilbyder lobbyisme et langt højere afkast.

Medicinalindustrien er den største vinder med et afkast på 77.500 procent for at forhandle billigere priser igennem Medicare.

Olie, gas og kulindustrien har investeret $347 millioner til Kongressen, som har godkendt subsidier til den fossile industri for $20 milliarder – med et afkast på 5.900 procent svarende til pr. 1 kr. investeret giver 59 kr. igen.

Amerikansk lobbyisme er dog anderledes end i Danmark, da den ofte baseres på firmaers kampagnebidrag til valgkamp, mod forventning om at få varetaget sine interesser af de givne politikere. Det er ikke accepteret i Danmark, og ville højst sandsynligt frembringe store medieskandaler.

Det vurderes, at der er brugt omkring $3.5 milliarder på lobbyisme i 2010 i USA.

Billedtekst: Oversigt over lobbyime i energi- og medicinalsektoren samt multinationale selskaber i USA.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply