Old Fashioned PR-drink

Don Drapers’ favoritdrink er en Old Fashioned, som har fået sin renæssance siden Mad Men, og glæder også redaktionen på prXpress.dk. Læs hvordan den kan laves her med mange små variationer efter smag.

Ingredienser:

  • 1 teskefuld rørsukker eller sirup
  • 1-3 dryp af Angostura bitter
  • 2 cl bourbon eller anden god whisky
  • Isterninger, til glasset er næsten fyldt
  • Appelsin- eller citronskal
  • Evt. lidt danskvand, hvis du ønsker en mildere version

Instruktion: Start med sukker og bitter

Først putter du rørsukker og 1-3 dryp Angostura Bitter i drinken. Angostrura Bitter er en essentiel del af en bartenders udvalg til flere populære drinks, kan vare i evigheder, og kan købes i diverse vin- og spiritusforhandlere såsom Skjold Burne for omkring 100 kr. Den har en meget unik smag, som ikke kan erstattes, så du skal ud og købe den. Den kan kendes ved, at mærkaten er større end flasken – en detalje producenten har beholdt grundet tradition.

Kvas rørsukkeret i stykker, så det bliver opløst i blandingen. Det tager et godt stykke tid – især hvis du ikke har en muddler, som er et ofte brugt stykke grej, som bartendere bruger til at kvase og mose drinks såsom Mojitos. Har du sirup, er det væsentligt lettere at blande end at opløse sukkeret.

Tilsæt isterninger

Når du er blevet træt af at opløse sukkeret, putter du is i til glasset er 1/3 fyldt, og rører rundt i ca. 10-20 sekunder, for både at smelte noget af isen, og blande opløsningen. Det bedste er meget store isterninger, selvom almindelige sagtens også kan gå.

Rør whiskyen i lidt efter lidt

Herefter hælder du lidt whisky i – ikke det hele endnu – og rører rundt i i 30 sekunder. Tilsæt isterninger til glasset er næsten fyldt, hæld resten af whiskyen i, og rør rundt i 30 sekunder mere.

Det er meget vigtigt, at det er en kvalitetsbourbon eller whisky, som du putter i, da det er hovedingrediensen. Den billigste, som godt kan gå an, er en Jameson Irish Whiskey, som i min optik er den Whiskey, hvor du får mest for pengene.

Garnér med appelsinskræl

En vigtig detalje er garneringen af drinken med appelsinskræl. Brug fx en kartoffelskræller, og skræl et 8-10 cm. aflangt stykke af en skyllet appelsin tæt på drinken, så olien fra appelsinen sprøjter over på drinken, og giver en lækker smag. Klem lidt på det skrællede appelsinstykke henover drinken, og put det i glasset.

I de helt gamle dage, da Old Fashioned blev opfundet, brugte man en citronskræl, som også smager fint, og gør drinken mere frisk.

Er du i byen, og bestiller en Old Fashined, vil du flere steder få en smule danskvand i toppen af drinken, så den bliver lidt mildere, og fylder resten af glasset op til kanten.

 

For avanceret? Snup en Scotch and Soda

Er alt dette for avanceret, kan du i stedet lave en scotch and soda, som også er en herre-drink, de fleste ikke lige får hver dag.

Den laves ved at:

  • Fylde glasset helt op med isterninger
  • Hæld glasset halvt op med whisky
  • Resten af glasset fyldes med danskvand
  • Skræl et 8-10 cm. stykke citron til garnering som puttes i glasset

Velbekomme.

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply