Thornings ikke-mudderkastningsstrategi kan give gevinst

Foto: Keld Navntoft

En del af statsminister Helle Thorning Schmidts kommunikationsstrategi, der undlader personkritik af blå blok, kan give gevinst ved næste valg.

Det fyger med politiske analyser om Thornings fremgang efter Lars Løkkes rejsesag, mens hvad der sandsynligvis er en bevidst ikke-mudderkastningsstrategi, overses.

De færreste medier har omtalt, at Helle Thorning Schmidt aldrig benytter oplagte muligheder for at kritisere oppositionen i personlige sager. Det tyder på en bevidst og langsigtet strategi om at undlade mudderkastning i forhåbning om, at danskerne vil opfatte hende som mere sympatisk og regeringen som en seriøs garant til at værne om nationaløkonomien.

Mens Helle Thorning har haft mange chancer, og let kunne have forfaldt til kritik af oppositionen under den igangværende skattesag og Lars Løkkes rejsesag, har hun bevidst undladt det. Og det kan give pote. Personkritiske udmeldinger fra regeringen kan nemlig give bagslag, og give sympati til Venstre fra vælgerne. Men alene det, at regeringen ikke udnytter chancen for at prikke til Venstre til mens partiet ligger ned, bliver mere og mere synligt på lang sigt.

I en tid, hvor politikere sidestilles med brugtvognsforhandlere i utroværdighed, og hvor Lars Løkke Rasmussens (V) troværdighed yderligere kan betvivles efter rejsesagen, samt diverse andre sager om lemfældig brug af offentlige midler, kan regeringens ikke-mudderkastningsstrategi derfor give gevinst.

Situationen kan lynhurtigt ændre sig i politik, men fortsætter kursen uden flere skandaler på højde med rejsesagen, kan man forsigtigt spå om valgkampen med udgangspunkt i, at danskerne på lang sigt plejer at anerkende politisk stabilitet og seriøsitet. Mens regeringen i sit første år blev anklaget for løftebrud, er den dagsorden lige så stille forsvundet i baggrunden bl.a. pga. skatte- og rejsesagen. Fordomme kan let få frit spil, da de færreste danskere møder politikere til hverdag, og forstår heller ikke, at politikerne sjældent kan udføre den al politik, som de fører valgkamp på, da de er nødt til at indgå kompromiser med andre partier. Men danskerne forstår økonomiske resultater.

De seneste hændelser med negativ presse for især Venstre, betyder, at regeringen kan fortsætte samme kurs helt til folketingsvalget, og fremhæve resultaterne for den danske nationaløkonomi i sammenligning med de omkringliggende landes resultater. Desuden har regeringen endnu et es i ærmet, da skattesagen – alt efter hvad udfaldet bliver – kan trække Venstre endnu længere ned i afgrunden.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply