Visdommen er i agurkerne (Advarsel: Voldsomt indhold)

Klog dig på agurker: Mens en herlig masse agurker optræder i medierne, kan vi få et bedre indblik i overdramatisering. *Bonus: Se de hæsblæsende agurker undervejs.

Hu-hej hvor det kører stærkt med breaking news i medierne for tiden. Så meget, at selv journalisterne og redaktionerne nu ytrer sig om det hæsblæsende arbejdspres på twitter:

Jens-Gaardbo-twitter-prXpress

Redaktionsmøde-tv2nord-prXpress

Et bamsedrama bliver født

Men hvad sker der så på redaktionsmøderne? De skal jo holde sig til nyhedskriterierne og sælge nogle aviser. Man fristes til at forestille sig noget a la:

Hvaeh, hva’ så folkens? Hvem er død eller blevet kidnappet, som vi kan klaske på dagens forside?“, spørger redaktionschefen, og fortsætter: “Kom frisk – det skal være noget, som de unge vil ha’ – noget med noget bang-bang!“.

En kvindelig journalist bryder ind: “Jeg er blevet tippet om, at et drama uden lige udspiller sig på Frederiksberg. – En stakkels lille pige har mistet sin bedste ven.“, siger journalisten. “Det er rigtig godt det der, Nina. Dén ta’r vi.“, siger redaktionschefen.

Og således blev en bamseefterlysning i storbyen til en nyhedshistorie i metroXpress, hvor dagligstrivialiteter bliver gjort til dramaer, ligesom i den svenske børnetime Red Joppe – Død eller levende (<– se retroklip fra YouTube i popup-vindue).

Bamseefterlysning-prXpress

Hidsigt skubberi

I den anden ende af landet, har en nordjyde trukket både regionale og landsdækkende overskrifter i Nordjyske og Ekstrabladet, efter at have skubbet en anden mand i brystet så han næsten faldt (hold da op – næ nu har jeg da aldrig…), og så man fjernsyn samme dag, kunne man i TV2 også se et sindsoprivende indslag, om hvordan man påfører solcreme bag ørene på smågrise.

skubbet-pvagt-prxpress

Artiklen fra Eb.dk, hvor manden, der ikke blot brugte én – men hele to(!) hænder til at udføre skubbet – blev døbt ‘en hidsig krabat’.

Har du en historie så send den til medierne nu

Netop fordi der ikke sker en pind i landet nu, er jeg helt enig med Thomas Brunstrøm fra kommunikationen.dk i, at det er nu, at du skal sende dine potentielle historier ind til medierne, hvis du har noget på hjerte (læs ‘PR i en agurketid’ her).

Ja, selv journalisterne giver på twitter en opsang til alle os, der elsker at drille-prikke medierne med agurker:

line-holm-nielsen-berlingske-prxpress

Og kattehaderen Finn fra Hammel er en af dem, der har fulgt den anbefaling, grebet knoglen, og kontaktet medierne:

kattehader-finn-prxpress

Billede: Kattehaderen Finn fra Hammel har opnået 2 minutes of fame i TV2, fordi han ikke gider at have naboernes kattehømhømmer i sin have. PrXpress gratulerer. Se indslag fra TV2 her.

Visdommen er i agurkerne

Mens Finn luger katteefterladenskaber ud i agurkebedet, kan vi andre se på, hvad man kan lære af agurketiden. Har man interesse for medier, vil man meget lettere se de journalistiske virkemidler ‘in action’: Sensation, skandale, frygt, konflikt og mystik bruges i flæng i overskrifterne, selvom en nærlæsning af artiklen afslører ualmindelig overdramatisering. Tror i, at vi også bliver udsat for det i hverdagen, når der er normale nyheder? Yes, det kan I bide spids på, at vi gør.

svaneunger-forsvundet-prXpress

Billede: Der er dømt søvnløse nætter og uhørt mystik uden fortilfælde. Så meget spænding, at historien nåede skærmen hos TV2 Lorry. – Hvor er de svaneunger dog blevet af, og hvad skal vi dog stille op? – Læs artikel i Østerbro Avis her

Pseudonyheder

I sommerperioden, når Folketinget holder lukket og slukket, er medierne så desperate efter at skrive nyheder, som folk gider at læse, at de sommetider skriver såkaldte ‘pseudonyheder’. Og en pseudonyhed er en nyhed, som ikke er en nyhed. Så slemt står det ikke altid til i medierne, omend især Ekstra Bladet kan finde på pseudonyheder i ny og næ. Men fælles for alle medier er, at overdramatisering og forsimpling meget ofte finder sted.

thomas-bigum-prxpress

Medierne skal tjene penge, og er meget mere økonomisk pressede end de fleste danskere klar over. Hvert år bliver journalister fyret og meget få hyret, og får pålagt at skrive endnu flere nyheder, og nyheder, som skaffer mange læsere – og det får især overskrifterne til at blive en kende overdrevne.

Anholdt-for-at-skifte-sokker-prXpress

Wild West på Nørrebro eller i Jylland?

Efter at være flyttet fra Nordjylland til Københavns Nørrebro, har jeg snakket med adskillige halvskræmte jyder på besøg i København, som tror, at Nørrebro er en livsfarlig ghetto, hvor kuglerne flyver om ørene på en, og hvor børn nærmest skal bære skudsikker vest, når de er på vej i skole. Synes ikke helt, at jeg kan genkende biledet – men bevares – risikoen for at blive skudt stiger nok lidt, hvis man målrettet tager ind på en af de to mest snuskede og dunkle kælderbarer på Nørrebro, drikker sig sanseløst stiv, og kalder rockermedlemmer for tøsedrenge, mens man pisser på deres sko. Indtil videre, har jeg dog heldigvis – 7, 9, 13 – undsluppet den trang.

Men jeg må da indrømme, at jeg nu også tænker mig om en ekstra gang, inden jeg tager til Jylland henover sommeren efter, at Ekstrabladet har oplyst godtfolket om, at der hersker Cowboy-tilstande i Jylland.

Cowboytilstande-Jylland-prXpress

Billede: Det er ifølge Ekstrabadet det vilde vest i Jylland, hvor man i dén grad skal passe på fritgående dyr. Er det frådende ulve eller sultne grizzly-bjørne? Nej, det er får, geder, heste og køer…

Deltag i årets agurk

Agurkdk-benny-engelbrech

På twitter kører der i øjeblikket en konkurrence om årets agurker på hashtagget #agurkdk, hvor #ponygate om en særdeles velkendt hovedløs hest i Tisvildeleje, som har vundet første uges agurk uddelt af folketingsmedlem Benny Engelbrecht (S). Alle kan komme med forslag til de allermest sindsoprivende historier ved at tilføje #agurkdk i sit tweet.

Agurker off-season

Utroligt nok, findes der også agurkehistorier uden for sæsonen. Lokalavisen Egedal er nok et af de allerbedste bud på off-season pseudonyheder fra december 2011:

hvid-kassevogn-stoppet-prxpress

Billede: Hvid kassevogn blev stoppet – men fandt ikke noget mistænkeligt, og lod den køre. Det må være nervepirrende at bo i Egedal.

Vidste du…

…at agurketiden ifølge Wikipedia stammer fra det tyske ‘Sauregurkenzeit’ – de sure agurkers tid? I 1780 blev udtrykket oprindeligt født i handelsbranchen, når der blev talt om den stille tid om sommeren. Udtrykket spredte sig til aviserne i Berlin omkring år 1850, og i Danmark blev agurketid brugt fra år 1897.

Positiv sidegevinst

Der er dog en ekstra positiv sidegevinst ved agurketid. Nyhedshungrende danskere bliver tvunget til at kigge med i de lidt mere spændende udenlandske nyhedsstrømme såsom en egyptisk revolution. Nye perspektiver længe leve.

Men alt i alt – tag nu de nyheder med et gram salt inden, at du rejser dig op af sofaen og banker i bordet af forargelse. – Og lad os i stedet nyde alle de kreative indslag, som sommeren byder os. God sommer!

Mund-til-mule-prXpress

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply